Avrupa zehirli diye almadı: Ürünler Türkiye pazarına mı yollandı?

Avrupa Ülkeleri Türkiye’den İhracat Edilen Sebzeleri ve Meyveleri Reddediyor

Türkiye’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen sebze ve meyveler, 2025 yılı boyunca sürekli olarak reddediliyor. Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka, limondan bibere, domatesten nar’a kadar birçok üründe tehlikeli düzeyde pestisit kalıntısı bulunduğunu tespit etti. Bazı ürünlerde pestisit oranı yasal sınırın 67 katına kadar çıktı.

Bulgaristan, En Fazla Ürünü Reddeden Ülke Konumunda

Avrupa ülkeleri arasında, en fazla ürünü reddeden ülke Bulgaristan oldu. Ocak-Mayıs 2025 döneminde, Bulgaristan Türkiye’den gelen 16 farklı tarım ürününü sınırdan geri gönderdi. Bu dönemde dikkat çeken vakalardan biri, 7 Mayıs 2025 tarihinde limonda tespit edilen 67 kat fazla prochloraz kalıntısıydı.

Greyfurt ve mandalinada da klorpirifos-metil, fenvalerat ve propikonazol gibi insan sağlığına zararlı maddeler bulundu. Taze biber en fazla reddedilen ürün olarak sekiz kez geri çevrildi.

Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka da Uyarıda Bulundu

Hırvatistan, domates ve armut ürünlerini sınırdışı etti. 4 Mart’ta domateste 11 kat indoxacarb, 11 Mart’ta armutta 4,3 kat methoxyfenozide kalıntısı tespit edildi.

Hollanda, 4 Ocak’ta Türkiye’den gelen narı, içinde 3 kat fazla tau-fluvalinate bulunduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Danimarka ise 3 Ocak’ta üzüm asma yaprağını doğrudan sınırdan geri çevirdi.

En Yüksek Kirletici Madde: Prochloraz

En yüksek pestisit limit aşımı, 7 Mayıs’ta limonda tespit edilen 67 kat fazla prochloraz kalıntısıydı. Bu oran, Avrupa Birliği’nin belirlediği kabul edilebilir seviyenin çok üzerindeydi. Diğer yüksek oranlar arasında 23 Nisan’da limonda 43 kat prochloraz, 23 Mayıs’ta biberde 35 kat tebufenpyrad, ve 24 Şubat’ta yine limonda 24 kat prochloraz bulunmaktaydı.

“Avrupa Reddediyor, Türkiye’de Durum Ne?”

Gazete Nefes’in haberine göre DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, konuyla ilgili şu tepkiyi verdi:

“Avrupa raflarına giremeyen ürünler Türkiye iç piyasasında satılıyor mu, hala belirsiz. Resmen zehir kokteyliyle karşı karşıyayız.”

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise pestisit bildirimlerinin hem ihracatı hem de halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye, pestisit nedeniyle bildirim alan ikinci ülke. Ancak yurt içinde bu ürünlerin denetim sonuçları kamuoyuna açıklanmıyor. Bu durum halk sağlığı açısından ciddi bir sorundur.”

2025’te Reddedilen Bazı Ürünler ve Tarihler

7 Mayıs: Limon – 67 kat prochloraz (Bulgaristan)

23 Nisan: Limon – 43 kat prochloraz (Bulgaristan)

4 Mart: Domates – 11 kat indoxacarb (Hırvatistan)

23 Mayıs: Biber – 35 kat tebufenpyrad (Bulgaristan)

4 Ocak: Nar – 3 kat tau-fluvalinate (Hollanda)

3 Ocak: Asma yaprağı – pestisit kalıntısı (Danimarka)

22 Ocak: Mandalina – 18 kat klorpirifos-metil (Bulgaristan)

11 Mart: Biber – 3 kat permethrin (Bulgaristan)

Avrupa Sınırlarını Geçemeyen Ürünler İç Piyasada mı?

Avrupa tarafından kabul edilmeyen bu ürünlerin Türkiye’de iç piyasaya sürülüp sürülmediği hala belirsizliğini koruyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son Aralık 2024’te yaptığı açıklamaya göre, 2021-2023 döneminde Türkiye’de pestisit kalıntı oranının %35 oranında azaldığı açıklanmıştı.

Related Posts

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 250 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar?

250 bin TL tutarındaki mevduat faiz oranlarındaki son gelişmeler yatırımcıların odağında. Yüksek tutarlı birikimlerini değerlendirmek isteyenler, bankaların güncel oranlarına göre aylık getirisini hesaplıyor. Peki, 250 bin TL’nin 32 günlük mevduat getirisi ne kadar? İşte banka banka güncel mevduat faizleri…

Tel Aviv-Tahran uzlaşısı petrol fiyatlarını 60 dolar bandına çekecek

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.

Genelgeye karşın bir yılda kamudaki toplam 120 bin araçtan sadece 135’i satılabildi: ‘Binde biri’ gitti

İktidarın kamuda araç tasarrufu vaadi sözde kaldı. Bir yılda planlanan bin 79 araçtan 298’i satışa çıkarılabildi. Bunlardan da sadece 135’i satıldı. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, kamudaki toplam 120 bin araçtan sadece 135’inin satıldığına dikkat çekerek, “Kamuda gerçekten bir tasarruf hedefleniyorsa önce lüks makam araçlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. 135 araç satıldı diye kamuoyuna ‘tasarruf yapıyoruz’ denemez. Bu açıkça bir kandırmacadır, göz boyamadır” dedi.

Bir banka limitleri yükseltti: 50 bin lira veriyor

Uzun zamandır yüksek enflasyon girdabında olan ve ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de bu durum Türk Lirası’nın değersizleşmesini de beraberinde getirdi. Döviz kuru karşısında tarihi değer kaybı yaşayan TL, hayat pahalılığı ve yüksek …

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Tabela değişti: Motorine zam geldi!