Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuk Diş Sağlığı ve Doğru Bakımı

ÇOCUK Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayarak Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi’nin önerilerine göre 7 yaşına kadar çocuklara diş fırçalama konusunda ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini belirtti. İlisulu, fırçalama işleminin yumuşak kıllı bir fırça ile en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle yapılması gerektiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine değindi.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşta alınacak önlemlerle diş çürüklerinin büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti. Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocukların ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalarının önemine değindi. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerde ilerleyen yaşlarda bu alışkanlığı edinmenin zorlaştığını ve ağız diş sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğini belirtti.

Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel olarak üretilmiş parmak fırçaları, gazlı bez veya temiz bir tülbentle nazikçe temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca emzirme veya biberonla besleme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmede önemli olduğunu vurguladı.

Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart

Çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, bu nedenle çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini söyledi. EAPD önerilerine göre fırçalama işlemi sırasında yumuşak kıllı fırça tercih edilmesi gerektiğini, en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, bu yaş grubunda gargaranın yutulma riski bulunduğunu söyledi. Altı yaş üzerindeki çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları güvenle kullanabileceğini belirtti. Ayrıca süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara her gün diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Diş ipinin günde bir kez, tercihen akşam fırçalama ile birlikte uygulanmasının ağız sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri Sağlıklı Bir Geleceğin Temelidir

Dr. Öğr. Üyesi İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlayan diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkularının önlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontroller sayesinde çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir

Dr. Öğr. İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasının yalnızca sağlıkla sınırlı kalmayıp, sosyal ve psikolojik açılardan da olumlu etkiler yarattığını önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve duyarlı davranması, çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümelerine önemli katkı sunacaktır” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

AÇIK LİSE 3 DÖNEM KAYIT TAKVİMİ 2025 || AÖL ders seçimi ne zaman, kayıtlar başladı mı? Açıköğretim Lisesi kayıt yenileme ücreti ne kadar?

MEB AÖL 3. dönem kayıt takvimi yayınlandı. Ayrıca açık lise ders seçim tarihleri ve kayıt yenileme ücreti, lise eğitimine açıktan devam eden öğrenciler tarafından mercek altına alındı. Açık öğretim lisesi 2. dönem sınavları geçtiğimiz aylarda tamamlandı ve sonuçlar da ilan edildi. Açıköğretim Lisesi Müdürlüğü, 2024-2025 eğitim öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme kılavuzunu paylaştı. Öğrenciler işlemlerini belirlenen takvim doğrultuşunda tamamlayacak. Ayrıca 9 ve daha az sayıda ders seçen öğrencilerin e-Sınav randevusu alarak e-Sınava girmek zorunda olduğu da belirtildi. Peki AÖL ders seçimi ne zaman, kayıtlar başladı mı? Açıköğretim Lisesi kayıt yenileme ücreti ne kadar? İşte ayrıntılar…

OGM 3477 PERSONEL ALIMI SONUÇLARI: Orman Genel Müdürlüğü (OGM) sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

OGM 3477 personel alımı sonuçları, 28 Mart’ta sona eren başvuruların ardından gündeme geldi. Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde 3477 (üç bin dört yüz yetmiş yedi) adet sözleşmeli destek personeli alımı başvuruları sonrası gözler sonuç sorgulama ekranına çevrildi. Yerleşmeye hak kazanan adayların işe başlamaları için gerekli belgeleri, bu belgelerin teslim edileceği yer ve zaman, Orman Genel Müdürlüğü internet adresinden (www.ogm.gov.tr) duyurulacak olup ayrıca ilgililere tebligat yapılmayacak. Peki, OGM 3477 personel alım sonuçları açıklandı mı? Başvuruları KPSS puanına göre OGM personel alımı sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, ayrıntılar.

Adli Tatil ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor? 2025 Adli Tatil tarih bilgileri

Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi, hukuksal süreçleri devam edenler tarafından sorgulanıyor. Adli tatil, her sene yaz aylarının belli dönemlerinde uygulanıyor. Bahar aylarının gelmesiyle 2025 tarih bilgisi de merak konusu oldu. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatilde hangi davalar devam ediyor? İşte ayrıntılar…

Öğretmen atamalarında yeni dönem başlıyor: Milli Eğitim Akademisi’nin detaylar ilk kez açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında yeni bir sistemi hayata geçiriyor. KPSS şartı kaldırılırken, sözlü mülakat uygulamasına da son veriliyor. Kurulacak Milli Eğitim Akademilerinde, öğretmen adayları beceri odaklı uygulamalı eğitimden geçecek. Yeni uygulamanın detaylarını ilk kez Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural anlattı.

ALES 2 ne zaman yapılacak? ÖSYM ALES/2 sınav ve başvuru tarihi

ALES 2 başvuru ve sınav tarihi akademik kariyer düşünen adaylar tarafından merak ediliyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2025 Sınav Takvimi, özellikle yılın ikinci oturumu olan ALES/2’nin tarihine dair merakı giderdi. 2025 ALES/2 sınavı ne zaman yapılacak, başvurular hangi tarihlerde alınacak?

Skype kapanıyor mu? Bir devrin sonu geliyor.. Skype için Microsoft’tan çok önemli karar

Microsoft’un uzun yıllardır hizmet veren görüntülü iletişim platformu Skype ile ilgili çarpıcı bir karar alındı. Bu durum, “Skype kapanıyor mu?” sorusunu da beraberinde getirdi. İnternet üzerinden sesli ve görüntülü görüşmeler yapma imkânı sunan Skype, özellikle pandemi sürecinde yoğun bir şekilde tercih ediliyordu. Ancak son zamanlarda uygulamanın kapatılacağına dair haberlerin yayılmasıyla birlikte, kullanıcılar bu konunun ayrıntılarını merak etmeye başladı. Peki, Skype gerçekten kapanacak mı, ne zaman kapanıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir