Finansal Okuryazarlık nedir, ne demek? Finansal Okuryazarlık Günü ne zaman? Resmi Gazete’de yayımlandı!

Finansal Okuryazarlık Günü Nedir?

Finansal okuryazarlık, dünyada paranın nasıl kullanıldığını anlayabilme yeteneği ya da kişinin finansı anlayabilme becerisi olarak tanımlanabilir. Kişinin parayı nasıl kazandığı, onu nasıl yönettiği, onunla nasıl yatırım yaptığı (onu nasıl çoğalttığı) ve onu başkalarına yardım etmek amacıyla nasıl bağışladığı gibi konular finansal okuryazarlık kapsamındadır. Avustralya, Kanada, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde, kişisel finansa yönelik ilginin artırılması amacıyla devlet tarafından yürütülen programlar mevcuttur.

Finansal Okuryazarlık Günü Ne Zaman?

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren finansal okuryazarlık günü, 22 Mayıs olarak belirlenmiştir. Genelgede, finansal okuryazarlığın sadece bireylerin kişisel bütçelerini yönetmeleri açısından değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin genel istikrarı ve direnci açısından da stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapılmıştır.

Dijitalleşme ile birlikte çeşitlenen finansal ürün ve hizmetlere yönelik yatırımcıların ve finansal tüketicilerin bilgi düzeyinin artırılarak piyasa risklerine karşı korunabilmeleri ve bilinçli tercihler yaparak isabetli kararlar alabilmeleri için eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin geniş kitlelere ulaştırılması elzemdir.

Finansal Okuryazarlık Günü Kutlanıyor

Her yıl Sermaye Piyasası Kurulunun koordinasyonunda 22 Mayıs tarihi ‘Finansal Okuryazarlık Günü’ olarak kutlanmaktadır. Finansal okuryazarlık bilincinin ve finansal farkındalığın artırılması ile konunun daha geniş kitlelere duyurulması amaçlanmaktadır.

Finansal eğitimin sürekli hale getirilmesi ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda, Sermaye Piyasası Kurulu ülke çapında yürütülen finansal eğitim eylem planı çalışmalarında koordinatör kurum olarak görevlendirilmiştir.

Related Posts

Enstitü İSMEK’in “Hayal Bu Ya” festivali başladı: “Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye için kurduğu hayaller var”

Enstitü İSMEK’in “Hayal Bu Ya” festivali başladı: “Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye için kurduğu hayaller var”

18 Haziran Avrasya Tüneli kapalı mı? Araç yangını trafiği aksattı!

İstanbul’un iki yakasını birleştiren Avrasya Tüneli’nde 18 Haziran 2025 Çarşamba günü yaşanan araç yangını trafiği aksattı. Avrupa-Anadolu yönünde seyir halindeki bir araçta çıkan yangın nedeniyle tünel çift yönlü olarak bir süreliğine trafiğe kapatıldı, Anadolu ve Avrupa yakalarında uzun araç kuyrukları oluştu. İtfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle yangın kontrol altına alınırken, tünelin ne zaman tamamen ulaşıma açılacağı ve trafik yoğunluğunun son durumu merak konusu. Peki, Avrasya Tüneli şu an açık mı, kapalı mı?

Suriyeli mültecileri konu edinen “Öteki Yüzler” belgeseli ödülle döndü

Suriyeli mültecileri konu edinen “Öteki Yüzler” belgeseli ödülle döndü

Nükleer sızıntı nedir, olursa ne olur? Nükleer sızıntı zararlı mı, etkisi ne kadar sürer?

İsrail’in İran’a yönelik son hava saldırılarında hedef alınan Natanz Nükleer Tesisi’nde radyasyon ve kimyasal madde sızıntısı meydana geldiği iddia edildi. Nükleer sızıntı, radyoaktif maddelerin kontrolsüz bir şekilde çevreye yayılmasıyla ortaya çıkan ciddi bir felakettir. Çernobil ve Fukuşima gibi geçmişteki facialarda nükleerin ne kadar tehlikeli olduğu kanıtlanmıştır. Peki, nükleer sızıntı tam olarak nedir? Nükleer sızıntı olursa ne olur, zararlı mı, etkisi ne kadar sürer?

ALES/2 sınavı ne zaman? ÖSYM ALES 2 sınav tarihi

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvuruları sona erdi. Şimdi ise ALES/2 sınav tarihi araştırmaları hız kazandı. Adaylar sınav yerlerini ÖSYM AİS ekranı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifresi ile alacaklar. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacak. ALES/2 sınavı ne zaman? İşte ALES 2 sınav tarihi bilgisi

Depremde hasar almıştı: Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi ne zaman ziyarete açılacak?

Depremde hasar almıştı: Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi ne zaman ziyarete açılacak?