İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

TCMB, İhracatçılara Döviz Bozdurma Zorunluluğunu Yüzde 35’e Çıkardı

İhracatçıların TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararıyla yüzde 35’e yükseltildi. Başlangıçta yüzde 25 olan bu oran, 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüştü, ancak döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

İhracatçılar, rekabet güçlerini arttırmak için Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyelere ulaşıldığından ve döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılacağını umut ederken, yüzde 25 oranının tekrar yükseltilmesi sektörde hayal kırıklığı yarattı.

İhracatçılar, dövizleri TL’ye çevirip hammadde almak için tekrar dövize çevirmenin ek maliyet oluşturduğunu belirtiyor. 2018 yılında getirilen ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve bankaya bozdurma zorunluluğu şartlarının daha da esnetildiğini hatırlatıyorlar.

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40’ı yerine yüzde 30’u Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale getirilmişti. Bu oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüş, ancak yeni düzenleme ile tekrar yüzde 35’e çıkarılmıştır. Buna göre, İBKB veya DAB düzenlenen ihracat bedellerinin en az yüzde 35’i belgeyi düzenleyen bankaya satılmalıdır.

Related Posts

İnşaat malzemesi sanayi üretimi geriledi

İnşaat malzemesi sanayisinde üretim 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 geriledi.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun şubat sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 artış gösterdiği bilgisi paylaşılırken …

Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç’in 1,8 trilyon dolarlık devlet fonunun savunma devlerine yatırım yapması için kuralların gevşetilmesi gündemde. Muhalefet ve Merkez Bankası destek verirken, etik kurallar ve hükümet direnci tartışmaları körüklüyor.

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatmaya başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, mayıs ayına yönelik toplam 6,2 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

Bakan Uraloğlu: Çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden koruyacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ByteDance/TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar’ı kabul etti. Bakan Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir