Spotify Türkiye Telif Ödemeleri Raporu: Rap Müziği Yükselişte
Spotify’ın her yıl yayınladığı Loud & Clear raporu, bu yıl ilk kez ülke bazlı olarak kamuoyuna sunuldu. Türkiye verilerine göre sanatçılara yapılan toplam telif ödemesi 2 milyar TL’yi aştı. Verilere göre yıl boyunca Türkiye’de en çok dinlenen 10 sanatçının 6’sı doğrudan rap sahnesinden.
Milliyet’in haberine göre, 2022’de Spotify Türkiye listelerinde Ezhel, UZI, Sefo, Mabel Matiz, Güneş, Reynmen, Emir Can İğrek, cakal ve Hadise gibi isimler ilk 10’da yer alırken, bu tablo 2023’te önemli ölçüde değişti. 2023’te Semicenk zirvede otururken onu UZI, Sezen Aksu, Lvbel C5, Motive ve BLOK3 izledi. Söz konusu listelerde Anadolu Rock ve diğer rock türleri yer bulamadı.
Bununla ilgili konuşan Suzan Somalı Sönmez ise “Pop müzikte yenilikten uzaklaşılması hatta tekrara düşülmesi, genç dinleyiciyi daha dinamik ve deneysel türlere yöneltti. Özellikle Z ve Alfa kuşağı için bir kültürel ifade biçimi ve bir yaratıcı alan. Aşk, öfke, özgürlük, toplumsal ve ekonomik baskılar gibi temalar doğrudan ve filtresiz bir şekilde dile getiriliyor” dedi.
Mehmet Tez ise, “Türkçe rapte dil ve hikâyeler toplumun geniş kısmının genel kültürünü ve hayatını daha fazla ve güçlü bir şekilde yansıtıyor. Pop ve rock’ta söylenemeyenler rap’te ifade ediliyor. Rapçilerin yoksul kesimlerden gelip zengin olma hikâyeleri ve mücadeleleri dinleyicide karşılık buluyor” ifadelerini kullandı.
MSG SPOTIFY’A ÇAĞRI YAPMIŞTI
Türkiye’nin en çok kullanılan müzik uygulamalarından biri olan Spotify’a karşı şarkıcı Oğuzhan Koç, sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir paylaşımda bulunmuş, yeni şarkıların şarkı listesinde olmadığını, rap listesinde arabesk olduğunu belirterek duruma tepki göstermişti. Bunun ardından rap müziğin Spotify listelerinde bir dominasyon kurması, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’ni harekete geçirmişti.
MSG Başkanı Ferhat Göçer, “Tüm bu konulara hassasiyetle yaklaşmamız gerek. Bizler kimsenin düşmanı değiliz. Sektörle ortaklaşa hareket etmeliyiz. Spotify konusunda bir muhataba ve Türkiye ofisine ihtiyaç duyuyoruz. Şeffaf ve adaletli bir telif dağıtımı olmadıkça, abonelik ücretleri artsa da şikayetler sürecek” demişti.
KARAR YAZARI DA RAP’E KARŞI ÇIKTI
Karar Gazetesi yazarı Akif Beki de “Spotify’a karşı Emine Erdoğan haklı” başlıklı köşe yazısında müzik listelerinde rap müziğin ağırlıklı olmasını, şu sözlerle eleştirdi:
“Spotify dinleme listeleriyle ilgili benim de katıldığım bir rahatsızlık daha var. Son yıllarda arabesk rap, denen kaba saba bir tarzın istilası altında listeler. Sığ, dejenere, kırık dökük, derdini anlatmaktan aciz, şiddet çağrışımlarıyla dolu, çete marşı gibi sözler öne çıkıyor. Yoksa çıkarılıyor mu?
Müzik zevkimizin ayarları, algoritmaların yönlendirmesiyle bozuluyorsa o da bir sorun, kabul edilemez. Spotify, bu eleştirilere de kulak verse iyi olur. Yalnız, iktidar yetkililerine de şunu söylemezsem eksik kalır.
Kötü içeriklerden ve çeteleşmelerden çocukları, gençleri korumak için yazı platformu Wattpad ile oyun platformu Roblox’u, ardından da mesajlaşma uygulaması Discord’u kapattık. Dijital evrenin tehlikeleri bitti, sorun ortadan kalktı mı, hayır. Canımız her yandığında bir platformu yasaklayarak sonunu getiremeyiz. Her seferinde yazmıştım, yine hatırlatıyorum. Spotify’ın algoritmasından önce kültür, sanat politikalarıyla gençleri neye özendirdiğimizi de düşünelim. Yanlış ödül-ceza siyasetiyle toplumun karşısına hangi rol modelleri çıkardığımızı, şikâyet ettiğimiz sonuçlarda bunun da payını gözden geçirmemiz gerekmez mi?”
Odatv.com