Şiddetli İstanbul depremi vatandaşı arayışa itti! Arsa ve arazilere yoğun talep

İstanbul’da Depremin Ardından Arsa ve Arazi Yatırımları Artıyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul’da 23 Nisan tarihinde yaşanan 6.2’lik şiddetli depremin ardından vatandaşların gözü güvenli yapılara, deprem riski düşük olan yerlere, arsa ve arazi yatırımlarına çevrildi.Özellikle deprem süreçlerinde vatandaşlar apartmanlardan ziyade müstakil yapılara yönelim gösteriyor.

‘TARLA VE ARSA ARAYIŞLARI HIZLANDI’

Arsa ve arazilere vatandaşların ilgisinin yüksek olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul çevresinde yatırım amaçlı arsa ve arazi fiyatlarına dair detayları açıkladı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın açıklamaları şu şekilde: “23 Nisan Marmara depremi sonrasında arsa ve arazi kısmında insanlar bir “B” planı yapmak istiyorlar. Bu çerçevede insanların arayışları hızlandı. Maliyetler anlamında çok farklı rakamlar söz konusu.

İSTANBUL ÇEVRESİNDE TARLA FİYATLARI NE KADAR?

İstanbul’un çevresinde tarla vasfındaki yerlere baktığımızda metrekaresinin 3 bin TL, 4 bin TL seviyesinden başladığını söyleyebiliriz. Bu taşınmazın yola cepheli olması, İstanbul tapulu olması veya İstanbul’a uzak olması şeklinde etkenler oluyor. Özellikle İstanbul tapulu yerlerde tarla vasfındaki yerlerde metrekare başına fiyatlar 5 bin TL’ye kadar çıkıyor.

‘200 METREKARE BİR YER 3 MİLYON TL’

Tabi bu tür yerlere doğrudan hemen bir inşaat yapmak mümkün değil. Buralarda inşaat izni olan vasıftaki yerler arsalar oluyor. Orada baktığımızda rakamlar metrekare başına 10 bin TL’den başlıyor. 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Rakamsal olarak baktığımızda bugün 200 metrekare bir arsa yaklaşık 3 milyon TL yapıyor. Buralara 2 kat imarlı inşaat yapmak mümkün. Tabi 250 metre kare bir arsa için bu rakam neredeyse 4 milyon TL’ye yaklaşıyor. Burada 150 metreye kadar çeşitli arsa alternatifleri bulmak da mümkün. Tabi bu durumda da 2.250.000 TL gibi rakamlar ortaya çıkıyor.

TARLAYA YATIRIM YAPACAKLAR DİKKAT!

Tarla vasıflı yerlerde yatırımcıların dikkat etmesi gereken hususlar var. Tarım Bakanlığı tarafından ciddi anlamda tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmaması çerçevesinde arazi tahribatına sebebiyet verilmemesi adına önlemleri alınıyor. Tarlaların üzerine yapılan sabit yapılar ve benzerleri yıkılabilir.

‘VATANDAŞLARIN İLGİSİ YÜKSEK’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mobil ev düzenlemeleri de oldu. Bu evler taşınabilir evlerdir. Bazı yasal düzenlemeler geldi. Vatandaşların bu tür yerlere ilgisi yüksek diyebiliriz. Mobil ev ve benzerini yapabilmek için taşınmazların tarla vasfında değil de turizm yatırım bölgesi, ekoturizm gibi alanlar kapsamında olması gerekiyor. Alınan bu tür yerlere dikkat etmek lazım.

TARIM ARAZİLERİNE TAŞINABİLİR EV KONULABİLİYOR MU?

Tarım arazilerine doğrudan yapı yapma hakkı yok ancak taşınabilir evler konusunda bazı istisnalar olabiliyor. Yol imkanı varsa bu olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların bu tür yapılar yapacakları zaman arsanın niteliğini kontrol etmelerini ve yasal anlamda bunu teyit etmelerine önemli derecede ihtiyaç var diyebiliriz. Yapılaşma yapılacağı zamanda beton zeminleri genelde mal sahipleri tarafından hazır hale getirilip prefabrik kuran firmalar tarafından bunların üzerine yaklaşık en düşüğü 250.000 TL’den başlayan evler koyulabiliyor. Bu evlerin fiyatları oda sayısı, metre karesi ve iç özellikleri gibi kriterlere göre de değişkenlik gösteriyor diyebiliriz.

Related Posts

İstatistikler gösterdi: Türkiye’de trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli

İstatistikler gösterdi: Türkiye’de trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli

Elon Musk’tan büyük yatırım: Bu yenilik dengeleri değiştirebilir

X (eski adıyla Twitter), ödeme hizmetleriyle sınırlı kalmayan bir dönüşüm sürecine giriyor. Şirketin CEO’su Linda Yaccarino, Cannes Lions reklamcılık festivalinde Financial Times’a verdiği röportajda, X’in kullanıcılarına yatırım, ödeme ve finansal …

Bakan Bey incikten vazgeçti

Vatandaş eti bayramdan bayrama bile göremezken, geçmiş yıllarda yemekhanesine kuzu gerdan, kuzu incik gibi etler alarak gündeme gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu etlerden vazgeçti.

Akaryakıta tarihin en büyük zammı geliyor

Brent petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişin ardından akaryakıt sektörü kaynakları, cumartesinden itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre fiyatında 3 liraya varan artış beklenildiğini duyurdu. Yapılacak artış, ÖTV düzenlemeleri dışında …

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den fındık alım sezonu öncesi sektöre uyarı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Türkiye ve Karadeniz Bölgesi için ekonomik ve sosyal açıdan önem taşıyan fındık piyasasındaki rekabete aykırı uygulamalara karşı katı duruşlarının devam ettiğini bildirerek, “Sektördeki oyuncularla, bölgedeki birliklerle ve kamu kuruluşlarıyla sıkı irtibat halindeyiz.” dedi.

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.