Şirketlerin kar tahminleri düştü: Faturasını yolcuya kesecekler

IATA, 2025 Küresel Havacılık Kar Tahminlerini Düşürdü

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel havacılık sektörü için 2025 yılı kar tahminini aşağı çekti. Ticaret gerilimleri, azalan tüketici güveni ve uçak teslimat gecikmeleri gibi faktörler nedeniyle tahmin revize edildi.

IATA, havayolu şirketlerinin bu yıl toplamda 36 milyar dolar net kar elde etmesini bekliyor. Bu rakam, geçmiş tahminin hafif altında olmasına rağmen, sektör karlılığının artacağı öngörülüyor. Geçen yılki 32,4 milyar dolardan daha yüksek bir kar beklentisi var. Düşen petrol fiyatları ve artan yolcu sayıları, bu artışta etkili oldu.

Yeni tahminler, IATA’nın Hindistan’da düzenlenen yıllık toplantısında duyuruldu ve 300’den fazla üye havayolunun katılımıyla gerçekleşti.

Yolcu Sayısı Rekor Kırdı, Ancak Kar Marjları Düşük

Gerçekleşen rekor yolcu taşımacılığı ve düşen yakıt maliyetlerine rağmen, sektördeki kar marjı sadece 7,20 dolar. IATA Genel Direktörü Willie Walsh, bu seviyenin sektörü gelecekteki ekonomik şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini belirtti.

1 Trilyon Dolarlık Gelir Hedefi Erteledi

İstihdamın güçlü seyri ve enflasyonun yavaşlaması, toplam gelirlerde artışı destekleyecek. Ancak IATA, sektörel gelir beklentisini azaltarak 979 milyar dolara çekti. Bu durum, yüksek gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarının tüketici harcamalarını etkilemesiyle ilişkilendiriliyor.

Uçak Teslimatları Büyümeyi Geciktirdi

Uçak teslimatlarındaki gecikmeler, seyahat talebine yanıt vermede zorluk çıkarırken, havayollarını eski uçakları kullanmaya zorladı. Bu durum operasyonel maliyetleri artırdı ve endüstri için büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Giderler Artacak, Fatura Yolcuya Kesilecek

IATA, sektörün 2025’te toplam giderlerinin artarak 913 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Bu artış, önceki tahminlerden daha düşük olsa da, sektörün gelecekteki ek maliyetleri tüketicilere yansıtabileceği uyarısında bulunuyor.

Kargo gelirlerinin, küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve korumacı ticaret politikalarının etkisiyle 2025’te düşmesi bekleniyor. Bu durum, sektörün önünde ek zorluklar teşkil edebilir.

Related Posts

İstatistikler gösterdi: Türkiye’de trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli

İstatistikler gösterdi: Türkiye’de trafikteki her 1000 otomobilden 15’i elektrikli

Elon Musk’tan büyük yatırım: Bu yenilik dengeleri değiştirebilir

X (eski adıyla Twitter), ödeme hizmetleriyle sınırlı kalmayan bir dönüşüm sürecine giriyor. Şirketin CEO’su Linda Yaccarino, Cannes Lions reklamcılık festivalinde Financial Times’a verdiği röportajda, X’in kullanıcılarına yatırım, ödeme ve finansal …

Bakan Bey incikten vazgeçti

Vatandaş eti bayramdan bayrama bile göremezken, geçmiş yıllarda yemekhanesine kuzu gerdan, kuzu incik gibi etler alarak gündeme gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu etlerden vazgeçti.

Akaryakıta tarihin en büyük zammı geliyor

Brent petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişin ardından akaryakıt sektörü kaynakları, cumartesinden itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre fiyatında 3 liraya varan artış beklenildiğini duyurdu. Yapılacak artış, ÖTV düzenlemeleri dışında …

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den fındık alım sezonu öncesi sektöre uyarı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Türkiye ve Karadeniz Bölgesi için ekonomik ve sosyal açıdan önem taşıyan fındık piyasasındaki rekabete aykırı uygulamalara karşı katı duruşlarının devam ettiğini bildirerek, “Sektördeki oyuncularla, bölgedeki birliklerle ve kamu kuruluşlarıyla sıkı irtibat halindeyiz.” dedi.

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.