Tedbirlerin gevşetilmesi salgın hastalıkları arttırdı! Hijyeni elden bırakmamak gerek!
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanından Salgın Hastalıklarla İlgili Önemli Bilgiler
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, son dönemde artan salgın hastalıklar konusunda uyarılarda bulundu ve koruyucu önlemleri hatırlattı. Toplu alanlarda bulunan kişilere, özellikle soğuk algınlığı ve grip belirtileri olanlara maske takmaları tavsiyesinde bulundu.
Toplu taşıma araçlarında maske kullanımının, solunum yoluyla bulaşan virüslerin yayılmasını önlemek adına son derece önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Toplu taşımalarda sosyal mesafenin korunmasının zor olduğunu göz önünde bulundurarak maske takmanın ek bir koruma sağladığını belirtmek isterim. Soğuk algınlığı veya grip belirtileri olan kişilerin maske kullanması, konuşma, öksürme veya hapşırma esnasında ağız ve burundan çıkan virüs parçacıklarını maskede tutarak diğer kişilere bulaşmasını engeller.” dedi.
COVID-19 pandemisi sürecinde maske kullanımının yaygınlaştığını ancak tedbirlerin gevşetilmesi ve maske kullanımının bırakılmasının damlacık ve solunum yoluyla bulaşan hastalıkların yayılma riskini artırdığını dile getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, el hijyeni konusunda sık yapılan hatalara dikkat çekti.
Kapalı Ortamlarda Alınması Gereken Önlemler
Kalabalık ve havasız ortamların, hasta kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma yoluyla etrafa yaydığı enfeksiyon etkenlerinin bulaşma riskini artırdığını belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Ev, iş yeri gibi kapalı alanlar, içerisinde bulunan insan sayısına orantılı olarak düzenli aralıklarla havalandırılmalıdır. Saat başı beş dakika havalandırma yeterli olacaktır.” önerisinde bulundu.
Mikroorganizmaların, öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında havaya karışabileceğini ve bu yolla ortamdaki yüzeylere bulaşabileceğini hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Aynı zamanda tuvalet sonrası yeterince temizlenmeyen eller veya kirli yüzeylere temas sonucu bakteri ve virüslerin yüzeylere bulaşabileceğini unutmamak gerekir. Bulaşıcı hastalıklar genellikle bu şekilde vücuda girmektedir. Kapı kolları, musluklar, elektrik düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeylerin yanı sıra masa gibi yüzeylerin temiz ve dezenfekte edilmiş olması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından son derece önemlidir.” şeklinde uyarılarda bulundu.