Ülkeler imzaları attı: Avrupa savaşa hazırlanıyor

Fransa ile Polonya, Savunma ve Enerji İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Fransa ile Polonya, savunma ve enerji alanlarında iş birliğini güçlendirmek üzere bugün önemli bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Avrupa’da güvenlik endişelerinin arttığı bir dönemde, Avrupa ülkeleri arasındaki savunma ittifaklarının genişlemeye devam ettiğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

İmza töreni, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 80. yıldönümünden sadece bir gün sonra gerçekleşti ve Moskova’da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katıldığı büyük bir askeri geçit töreniyle aynı güne denk geldi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere Paris’e seyahat etmeden önce yaptığı açıklamada, anlaşmanın bir tarafın saldırıya uğraması durumunda karşılıklı yardımlaşma maddeleri içerdiğini belirtti. Aynı zamanda Fransa’nın nükleer şemsiyesinin Polonya’yı da kapsayacak şekilde genişletilme olasılığı için iş birliği alanının açıldığını vurguladı.

Tusk, “Tecrübeme dayanarak söylüyorum, bu anlaşmadaki hükümler güvenliğimiz açısından dönüm noktası niteliğinde” ifadesini kullandı. Ayrıca, bu yeni anlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkilerin yerine geçmeyeceğini vurgulayarak, “Hem Amerika’ya hem de güçlü bir Avrupa Birliği’ne ihtiyacımız var” dedi.

NATO, Avrupa’ya Odaklanıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’nın güvenliğine olan uzun vadeli taahhüdünde artan şüpheler varken, Varşova’daki Avrupa yanlısı hükümet, güvenlik ortaklıklarını Washington dışına genişletmeyi amaçlıyor.

NATO üyesi olan Polonya, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 4,12’sini savunmaya ayırarak, ittifak içindeki en yüksek oranı sunmaktadır. Bu yüksek oran, Polonya’nın savunmaya verdiği önemi göstermektedir.

Fransa ile Polonya arasındaki yeni ikili anlaşma, Fransa’nın Orta Avrupa ülkeleriyle gerçekleştirdiği ilk anlaşma olma özelliği taşıyor. Fransa, daha önce İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkelerle benzer paktlar imzalayarak, askeri iş birliğini güçlendirmek ve Avrupa içindeki etkisini artırmak için adımlar atmıştı.

Cumhurbaşkanı Macron, Mart ayında yaptığı açıklamada Fransa’nın nükleer kapasitesini diğer Avrupa ülkeleriyle paylaşmaya istekli olduğunu belirtti. Fransız yetkililer, anlaşmanın Fransa’nın “hayati çıkarları” kavramına yer vereceğini ve nükleer caydırıcılığa kapı açacağını ifade etti.

Anlaşmanın imza töreni, Fransa’nın doğusundaki Nancy kentinde gerçekleştirildi. Bu anlaşma, Fransa ile Polonya arasındaki savunma ve enerji alanlarındaki iş birliğini daha da güçlendirerek, her iki ülkenin güvenliğine katkı sağlayacak.

Related Posts

AKP’de kritik kamp başladı, taşlar yerinden oynuyor: Kabine değişikliğinde iki ihtimal masada!

AKP’nin Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen 32’nci İstişare ve Değerlendirme kampı başladı. Kızılcahamam toplantısının ardından kabine revizyonları iddiaları ise kulisleri hareketlendirdi.

Romanya ordusunda modernizasyon hamlesi: Yerli üretim vurgusu öne çıkıyor

Romanya Milli Savunma Bakanlığı Bakanlık, 2025 Mart’ında Yüksek Ulusal Savunma Konseyi tarafından onaylanan “NATO Tipi Bireysel Silah Sistemi” tedarik programı kapsamında modernize edilmiş silahlar almayı hedefliyor. Listede 5,56 mm kalibreli saldırı …

Kartalkaya davasında ‘yetki’ karmaşası: Sanıklar birbirini suçluyor

Bolu Kartalkaya’da 36’sı çocuk 78 kişinin öldüğü yangının duruşmaları sürerken sanıklar yetkilerin kendilerinde olmadığını belirterek topu başka sanıklara atıyor.

Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin tutuklandı! Meclis seçim için toplanacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin’in yerine 14 Temmuz’da seçim yapılacak.

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Putin, savaşta kaybettiği genç işçilerin yerine 1 milyon Hintli getirecek

Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle boşalan sanayi kadrolarını doldurmak için Hindistan’dan 1 milyon işçi getirmeye hazırlanıyor. Rusya, iş gücü açığını kapatmak için artık Sri Lanka ve Kuzey Kore ile de benzer anlaşmalar yapıyor.