Uzmanı uyardı: Yanlış beden algısı ölüme götürebiliyor

Anoreksiya Nervoza Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza, aslında zayıf olan bir kişinin kendisini kilolu hissetmesiyle ortaya çıkan ciddi bir yeme bozukluğudur. Genellikle ergenlik döneminde başlayan bu hastalık, özellikle 12-20 yaş arası genç kızlarda sıkça görülmektedir. Erkeklere göre kızlarda 7 kat daha fazla rastlanan anoreksiya, günümüzde sosyal medya ve çevresel baskılar nedeniyle yaygınlaşmaktadır.

Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

Medicana Sivas Hastanesi’nden Uzman Psikolog Kerime Begüm Özkaya, anoreksiya hastalığını şu şekilde tanımlamaktadır: “Kişi, kendisini şişman olarak algılar ve sürekli kilo verme eğiliminde olur. Zayıf olmasına rağmen zihinsel olarak kilolu olduğunu düşünür ve bu durumu psikolojik bir takıntı haline getirir.”

Sosyal Medyanın Rolü ve Tedavi Yöntemleri

Uzman Psikolog Özkaya, anoreksiyanın hem fiziksel hem de psikolojik açıdan ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. “Kişi, uyku problemleri, enerji kaybı ve hareket zorlukları gibi fiziksel sorunlarla karşılaşabilir. Psikolojik açıdan ise obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir.” diyerek hastalığın etkilerini açıklıyor.

Tedavi Edilmesi Gereken Bir Hastalık

Sosyal medyanın gençler üzerindeki mankenlik baskısının anoreksiya hastalığının yayılmasında rol oynadığını belirten Özkaya, “Genetik faktörlerin yanı sıra sosyal medyanın etkisi büyük.” diyor ve tedavinin önemine vurgu yapıyor. Anoreksiya tedavisi için diyetisyen, psikolog ve psikiyatrist gibi uzmanlarla işbirliği yapılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, kilo kaybı yaşayan kişilerin yüzde 30’unu aşması durumunda yatarak tedavi gerekebileceğini ve tedavi edilmediğinde hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

Dondurma kilo aldırır mı?

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti dondurma, serinletici tadıyla herkesin favorisi. Ancak özellikle diyet yapanlar veya kilo kontrolüne dikkat edenler için “Dondurma kilo aldırır mı?” sorusu akılları kurcalıyor. Bu yazıda, dondurmanın besin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir